متن در مورد سفر به شیراز
نویسنده : معین | زمان انتشار : 20 آبان 1399 ساعت 18:54
شیراز
شعر از شیراز
سلام ای شهر شیخ و خواجه شیراز
سلام ای مهد عشق و مدفن راز
سلام ای شهر عشق و آشنایی
سلام ای آشیان روشنایی
به عشق حافظ فیاض شیراز
صفا کردید با این کعبه راز
تو ای شیراز جادارد ببالی
ولی دانم که گاه از دل بنالی
که دیگر باره چون سعدی نزادی
به دنیا حافظ دوم ندادی
محمدحسین شهریار
تاریخچه شیراز
شیراز یکی از شهرهای بزرگ ایران و کلانشهر زیبای این کشور و مرکز استان فارس است. جمعیت شیراز در سال ۱۳۹۵ خورشیدی بالغ بر ۱٬۵۶۵٬۵۷۲ تن بوده که این رقم با احتساب جمعیت ساکن در حومه شهر به ۱٬۸۶۹٬۰۰۱ تن میرسد
شیراز از دیرباز به واسطه مرکزیت نسبیاش در منطقه زاگرس جنوبی و واقعشدن در یک منطقه به نسبت حاصلخیز، محلی طبیعی برای مبادلات محلی کالا بین کشاورزان، یکجانشینان و عشایر بودهاست. همچنین این شهر در مسیر راههای تجاری داخل ایران به بنادر جنوب مانند بندر بوشهر قرار گرفتهاست.
شیراز به سبب جاذبههای تاریخی، فرهنگی، مذهبی و طبیعی فراوان، همواره گردشگران بسیاری را به سوی خود فرا میخواند.
تصویر شماره 1: دروازه قرآن (عکس از اینترنت)
جغرافیا
شیراز در بخش مرکزی استان فارس، در ارتفاع ۱۴۸۶ متر بالاتر از سطح دریا و در منطقه کوهستانی زاگرس واقع شده و آب و هوای معتدلی دارد. این شهر از سمت غرب به کوه دراک، از سمت شمال به کوههای بمو، سبزپوشان، چهلمقام و باباکوهی از رشته کوههای زاگرس محدود شدهاست.
مختصات جغرافیایی شیراز عبارتست از ۲۹ درجه و ۳۶ دقیقه شمالی و ۵۲ درجه و ۳۲ دقیقه و ارتفاع آن از سطح دریا بین ۱۴۸۰ تا ۱۶۷۰ متر در نقاط مختلف شهر متغیر است. رودخانه خشک شیراز رودخانه فصلی است که پس از عبور از شهر شیراز به سمت جنوب شرقی حوضه خود متمایل شده و به دریاچه مهارلو میریزد.
تصویر شماره 2: جغرافیای شیراز
آب و هوا
نقشه آب و هوایی ایران؛ شهر شیراز در جنوب غرب کشور قرار گرفته و آب و هوای آن مدیترانهای است.
میانگین دما در تیرماه (گرمترین ماه سال) ۳۰ درجه سانتیگراد، در دیماه (سردترین ماه سال)، ۵ درجه سانتیگراد، در فروردینماه ۱۷ درجه سانتیگراد و در مهرماه ۲۰ درجه سانتیگراد میباشد و میانگین سالانه دما ۱۸ درجه سانتیگراد است، میزان بارندگی سالیانه شهر شیراز ۳۳۷٫۸ میلیمتر میباشد.
جاذبه های گردشگری شیراز
دروازه قرآن
اگر از سمت اصفهان وارد شیراز شوید، در مدخل ورودی شهر، طاقی بزرگ وجود دارد که باید ماشین ها از زیر آن عبور کنند. این بنای جالب به دروازه قرآن مشهور است و علت این نام، قرآنی است که در محفظه ی بالای به دستور عضدالوله دیلمی قرار داده شده تا مسافرین و میهمانان شیراز به سلامت گذر کنند.
شیراز در گذشته شش دروازه داشته که امروز تنها همین "دروازه قرآن" باقی مانده؛ این دروازه به دستور عضدالوله دیلمی در مدخل تنگ الله اکبر ساخته شد. با گذشت زمان این دروازه رو به ویرانی نهاد تا اینکه در دوره کریم خان زند، بازسازی شده و قرآنی نفیس به خط سلطان ابراهیم نوه شاهرخ تیموری در اطاقک بالای دروازه قرار دادند. این اثر تاریخی بار دیگر براساس بی درایتی شهردار شیراز در سال ۱۳۱۵ شمسی براثر انفجار دینامیت تخریب شد. یکی از بازرگانان شیراز در سال ۱۳۲۸شمسی دروازه قرآن رااز نو بنا کرد.
قرآن دوره کریم خان مشهور به "هفده من" و قرآن دیگر در سال ۱۳۱۶ به موزه پارس شیراز منتقل شد.
آدرس: شیراز. تنگه لله اکبر
تصویر شماره 3: دروازه قرآن (عکس از اینترنت)
تصویر شماره 4: دروازه قرآن (عکس از اینترنت)
ارگ کریم خانی
یکی از جاذبه های تاریخی و جالب شیراز، ارگ کریم خانی است که در دوره زندیه با بهترین مصالح و دست برترین معماران عصر ساخته شد. این بنا مهمترین و بزرگترین ساختمان زندیه می باشد که در زمینی به گستردگي ۱۲۸۰۰متر مربع بنا شده؛ چون محل زندگی کریم خان بوده ارگ کریم خانی شهرت یافت. این ارگ ترکیبی از معماری مسکونی و نظامی است و در دوره قاجار محل زندگی فرمانروایان محلی بوده؛ اما در دوره پهلوی به زندان مبدل شد و این تغییر کاربری نادرست، سبب آسیب های جدی این بنا شد. در حال حاضر ارگ کریم خان، موزه ای از مجسمه های جالب و تماشایی است و زیر نظر سازمان میراث فرهنگی جمهوری اسلامی ایران اداره میشود .
در سال ۱۳۵۱ خورشيدي ارگ کریم خانی در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
آدرس: میدان شهدا ، شهرداری سابق
شماره تماس: ۲۳۰۱۹۸۵
ساعات بازدید: در شش ماه اول سال از ساعت ۷:۳۰صبح تا ۲۱ و در شش ماه دوم از ساعت ۸صبح الی ۲۰.
بلیط ورودی: برای گردشگران داخلی ۳۰۰۰۰ ریال و گردشگران خارجی ۲۰۰۰۰۰ ریال.
تصویر شماره 5: ارگ کریم خان
بازار وکیل
درمیان تمام بناهای ساخته شده، مجموعه بی نظیر بازار وکیل مانند گوهری می درخشید. شروع ساخت این مجموعه بزرگ حدودا از سال ۱۱۳۷ خورشیدی آغاز شد و تا سال ۱۱۵۶ توسعه و تکمیل آن به طول انجامید. در دوره های متفاوت تعمیرات و تغییرات اساسی در کالبد بازار صورت گرفته برای مثال در سال ۱۳۱۵ خورشیدی با احداث خیابان زند، ارتباط راسته شمالی با ادامه خود تا چهارسوق بزرگ بازار قطع شد و بخشی از راسته شمالی شامل ۸ طاق و کاروانسرای قوامی و قسمتی از کاروانسرای روغنی به ناچار تخریب شد.
چندی پیش نیز اسنادی تجاری که بیش از ۱۰۰ سال قدمت داشتند در بازار وکیل کشف شد در این اسناد لیست قیمت ها، خریدها و فروش ها و مواردی مربوط به بازار و تجارت وجود داشت.
بازار وکیل در ۱۷ام تیر سال ۱۳۵۱ ثبت ملی شد.
آدرس: مرکز شهر شیراز.خیابان زند. میدان شهدا
تصویر شمار ه 6: بازار وکیل
حمام وکیل
یکی دیگر از بناهای دوره زندیه در شیراز حمام وکیل می باشد که در کنار دیگر آثار این دوره مثل مسجد و بازار وکیل واقع شده است. این حمام به عنوان حمام عمومی شهر مورد استفاده بوده و بخشی را به عنوان شاه نشین (ویژه شاه) داشته، در دوره پهلوی قسمت هایی از آن را به حمام نمره تبدیل کردند و این تغییر وضعیت، سبب خارج شدن شکل معماری آن از حالت اصلی آن شده که اداره باستان شناسی در سال ۱۳۵۱ آن را مرمت کرد. پس از چند سال تبدیل به رستوران و سفره خانه و موزه فرش های دستباف (فروشگاه فرشهای دستباف) شد و در نهایت، امروز حمام وکیل موزه ای با ۳۰ مجسمه مومی در حالت های مختلف، می باشد.
این بنا در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
آدرس: خیابان لطفعلی خان زند - خیابان طالقانی - جنب مسجد وکیل
تلفن: ۳۲۲۴۷۶۴۶
ساعات بازدید: در شش ماه اول سال از ساعت ۷:۳۰ صبح الی ۲۰ و در شش ماه دوم از ساعت ۸ صبح الی ۱۹
بلیط ورودی: برای کردشگران داخلی ۲۵۰۰۰ ریال و برای گردشگران خارجی ۲۰۰۰۰۰ ریال
تصویر شماره 7: حمام وکیل (عکس از اینترنت)
خانه زینت الملوک
در خیابان لطفعلی خان زند شیراز در ضلع غربی نارنجستان قوام، بنایی زیبا و باشکوه قرار دارد که به پاس نیکی های مالکش، زینت الملک مشهور شده است. شروع ساخت این خانه قاجاری که در سال ۱۲۹۰ هجری قمری توسط علی محمد خان قوام الملک دوم و اتمام آن در سال ۱۳۰۲ هجری قمری توسط محمد رضا خان قوام الملک سوم صورت گرفت قرار دارد. ابتدا این خانه محل سکونت و زندگی (اندرونی) قوام ها و خانواده آن ها بوده که از طریق دری در زیرزمین به نارنجستان قوام راه می یابد. خانه زینت الملک بیش از بیست اتاق مزین به گچبری، نقاشی و آیینه کاری های بسیار نفیس و چشمگیر است. بنیاد فارس شناسی در سال ۱۳۷۳شمسی با همکاری میراث فرهنگی به بهسازی و مرمت این خانه تاریخی پرداخت و در سال بعد زیرزمین آن به نگارخانه ای برای نمایش آثار هنرمندان شیرازی و ایرانی تبدیل شد. سپس با همکاری سازمان ایرانگردی و جهانگردی پارس و بنیاد فارس شناسی از سال ۱۳۸۲شمسی به موزه گنجینه فارس تبدیل شد.
آدرس: خیابان لطفعلی خان زند - محله گود عربان
ساعات بازدید: از ۸.۰۰ تا ۱۹.۰۰
بلیط ورودی: برای کردشگران داخلی ۳۰۰۰۰ ریال و برای گردشگران خارجی ۲۰۰۰۰۰ ریال
تصویر شماره 8: خانه زینت الملوک (عکس از اینترنت)
نمای 360 درجه خانه زینت الملوک
عمارت دیوانخانه شیراز
در نزدیکی ارگ کریم خان، عمارتی وجود دارد که به دستور کریم خان در دوره ی حکومتش، ساخته شد. عمارت دیوانخانه، بنایی با پلان مستطیل و دو طبقه می باشد که به وسیله دو راه پله طبقات به هم مرتبط می شوند. این بنا، یک ایوان و دو تالار، شاه نشین دارد و مزین به کاسه سازی که نوعی مقرنس کاری است. مصالح آن آجر و سنگ می باشد که سنگ های مرمر آن را از تبریز و یزد به شیراز می آوردند.
عمارت دیوانخانه، در سال ۱۳۵۴ با شماره ی ۹۱۴ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
آدرس: خیابان ۲۲ بهمن جنب ارگ
تصویر شماره 9: عمارت دیوانخانه شیراز
نمای 360 درجه عمارت دیوانخانه شیراز
گهواره دید
برج دیده بانی و خبررسانی در سمت چپ تنگ الله اکبر واقع شده که در دوره دیلمیان برای فرستادن پیام های فوری در این بنا از آتش، تابش نور در آیینه، بوق و شیپور استفاده می کردند. در سال ۱۳۸۱ در کنار این بنا هشت شهید گمنام را به خاک سپرده و در آنجا صبح جمعه دعای ندبه می خوانند.
آدرس: ضلع شرقی دروازه قرآن
تصویر شماره 10: گهواره دید (منبع اینترنت)
بند امیر
یک پل تاریخی متعلق به قرن چهارم هجری ( دوره دیلمی ) بر روی رود کر قرار دارد. این پل به دستو.ر عضدالدوله در فاصله ی پل خان و دریاچه ی بختگان به طول ۱۲۰ متر پنج متر عرض با لاشه سنگ ساخته شده است.
این پل به منظور آبیاری دشت وسیع کربال علیا بنا شد که این منطقه را از مشکل بی آبی نجات داده و وسیله ای برای به راه انداختن آسیاب ها نیز بوده است.
آدرس: ۴۳ کیلومتری شیراز - بخش زرقان - روستای بند امیر
تصویر شماره 11: بند امیر (عکس از اینترنت)
پاسارگاد
پاسارگاد یکی از شهرهای باقی مانده از دوران هخامنشی است. کوروش، پاسارگاد را به عنوان مرکز فرماندهی خود برگزیدو کاخ هایی در آن بنا نمود. مقبره کوروش بزرگ یکی از مهم ترین قسمت های پاسارگاد است که تقریبا سالم باقی مانده، به جز مقبره ، کاخ بار عام، مقبره کمبوجیه، تل تخت، کاخ بار اختصاصی، کاروانسرای مظفری، هم جزء آثار باستانی موجود در پاسارگاد به شمار می آیند. بر طبق گفته مورخان رومی این مکان به دستور کوروش بزرگ ساخته شده است. این را می توان از تشابه طراحی باغ ها و آرامگاه کوروش دریافت.
پاسارگاد در سال ۱۳۸۳ در لیست میراث جهانی یونسکو قرار گرفت.
آدرس: ۱۲۰ کیلومتری شیراز، سعادت شهر
شماره تماس: ۴۳۳۴۱۵۵۶
ساعات بازدید: از ۸.۰۰ تا ۱۷.۳۰
بلیط ورودی: برای گردشگران داخلی ۳۰۰۰۰ ریال و برای گردشگران خارجی ۲۰۰۰۰۰ ریال
تصویر شماره 12: پاسارگاد
نمای 360 درجه پاسارگاد
تخت جمشید
تخت جمشید نام یکی از شهرهای باستانی ایران است که با نام های دیگری همچون پارسه، پرسپولیس، پرسهپلیس، هزارستون، صدستون و یا چهلمنار نیز خوانده می شود و در سالیان دور برای مدتی طولانی به عنوان پایتخت باشکوه زمان امپراتوری هخامنشیان بوده است. در سال ۵۱۸ پیش از میلاد بنای تخت جمشید به عنوان پایتخت جدید هخامنشیان آغاز شد و بنیانگذار آن داریوش بزرگ بود. سپس پسر وی، خشایارشا و نوهاش اردشیر یکم، به گسترش این مجموعه پرداختند. یکی از بناهای این شهر شکوهمند، کاخ تخت جمشید می باشد که در دوران داریوش بزرگ، خشایارشا و اردشیر اول بنا گردید و تا ۲۰۰ سال مورد استفاده قرار گرفت.
سنگنبشتهها و فلزنوشتههای موجود در این بنا و حکاکی هایی که بر روی دیوارهها و لوحههای آن دیده می شود یکی از منابع مهم کارشناسان برای شناخت این دوره ی تاریخی می باشند. نشانه های تاریخی حکایت از این دارد که سردار یونانی، اسکندر مقدونی در سال ۳۳۰ پیش از میلاد، طی حمله به ایران، تخت جمشید را به آتش کشید و این مجموعه ی بی نظیر را تخریب نمود که در جریان آن بسیاری از کتابها، فرهنگ و هنر هخامنشی از بین رفت. بقایای این شهر هنوز هم در شمال شهرستان مرودشت، شمال استان فارس (شمال شرقی شیراز) به چشم می خورند و بسیاری را به سوی خود می کشانند.
اهمیت این مجموعه به حدی است که نام آن با شماره ی ۲۰ از تاریخ ۲۴ شهریور سال ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی ایران قرار دارد و از سال ۱۹۷۹ به عنوان یکی از آثار ثبت شده ی ایران در میراث جهانی یونسکو به شمار می رود.
برای تماشای این مجموعه در اوج زیبایی و شکوه می توانید به هنگام اجرای برنامه ی نور و صدا در ساعت ۲۰.۳۰ به این مجموعه مراجعه کنید. اما لازم است یک ساعت پیش از شروع برنامه با پرداخت ۳۰۰۰۰ ریال برای گردشگران داخلی و ۲۰۰۰۰۰ ریال برای گردشگران خارجی، بلیط این برنامه را تهیه نمایید.
آدرس: ۱۰ کیلومتری شمال مرودشت
شماره تماس: ۴۳۳۴۱۵۵۶
ساعات بازدید: از ۸.۰۰ تا ۱۷.۳۰
بلیط ورودی: برای گردشگران داخلی ۳۰۰۰۰ ریال و برای گردشگران خارجی ۲۰۰۰۰۰ ریال
تصویر شماره 13: تخت جمشید
نقش رستم
اگر شش و نیم کیلومتر از تخت جمشید فاصله بگیریم چشممان به محوطه ی باستانی دیگری خواهد افتاد که نقش رستم نام دارد و از حدود سال ۱۲۰۰ پیش از میلاد تا ۶۲۵ میلادی مورد توجه قرار داشته است. آرامگاههای شاهنشاهانی مانند داریوش بزرگ، خشایارشا، اردشیر یکم و داریوش دوم نیز در این محوطه به چشم می خورند. آرامگاه پنجمی هم در آن وجود دارد که احتمال می رود متعلق به داریوش سوم باشد. در کنار این آرامگاه ها، در این محوطه ی باستانی یادمانهایی از عیلامیان، هخامنشیان و ساسانیان نیز خودنمایی می کنند. این محوطه از تاریخ ۲۴ شهریورماه سال ۱۳۱۰ با شماره ی ۲۱ در فهرست آثار ملی ایران قرار دارد.
کعبه زرتشت: یکی از بناهای مهم محوطه ی نقش رستم، کعبه زرتشت می باشد که با راز های سر به مهر خود درست روبه روی آرامگاه داریوش دوم قرار گرفته است. هنوز کسی راجع به کاربرد دقیق آن چیزی نمی داند اما دیدگاهها و تفسیرهای متفاوتی درباره ی آن وجود دارد. برخی معتقدند که این بنا یک آتشگاه و آتشکده و مکان روشن کردن آتش مقدس و محلی برای عبادت بودهاست. گروهی دیگر این بنا را به دلیل شباهتش به آرامگاه کورش بزرگ، آن را آرامگاه یکی از شاهان یا بزرگان هخامنشی تصور می کنند و در این میان برخی دیگر از ایرانشناسان این اتاقک سنگی را محلی برای نگهداری اسناد و کتابهای مقدس می دانند. البته نظریات دیگری همچون معبدی برای ایزد آناهیتا و یا تقویم آفتابی هم شنیده شده است که کمتر مورد توجه هستند.
آدرس: شهرستان مرودشت
شماره تماس: ۴۳۳۴۱۵۵۶
ساعات بازدید: از ۸.۰۰ تا ۱۷.۳۰
بلیط ورودی: برای گردشگران داخلی ۳۰۰۰۰ ریال و برای گردشگران خارجی ۲۰۰۰۰۰ ریال
تصویر شماره 14: نقش رستم (عکس از اینترنت)
تصویر شماره 15: نقش رستم (عکس از اینترنت)
نقش رجب
از پادشاهان ساسانی نقش برجسته های بسیاری باقی مانده که اغلب آن ها در استان فارس قرار دارند. آن ها برای نمایش قدرت، بزرگداشت مراسمی چون غلبه بر دشمن، تاجگذاری و… دستور نَقر ( کوبیدن و یا حک کردن ) این صحنه ها بر دل صخره ها را صادر می کردند تا همگان بدانند و ببیند قدرت و مرتبه ی شهریاران ساسانی را. این نقوش بیشتر در حوالی تخت جمشید به تصویر در می آمد چون شاهان ابتدایی ساسانی از فارس برخاستند و در تلاش بودند تا خود را دودمان هخامنشی منسوب کنند.
یکی از مناطق حاوی این نقوش، نقش رجب در۵۶ کیلومتری شمال شرقی شیراز و در ۳ کیلومتری شمال تخت جمشید می باشد. این منطقه در مسیر تخت جمشید به استخر در سمت راست جاده قرار دارد؛ مسیری که در بیست و پنج قرن پیش شاهراه ارتباطی شوش به شهر سارد ( پایتخت لیدی ) بوده است.
نقش رجب در دامنه شمالی کوه رحمت، دارای سه صحنه ی حجاری شده از دیهیمبخشی (تاج گذاری) به اردشیر بابکان، دیهیمبخشی به شاپور اول، شاپور اول و درباریان و یک نقش تک از کرتیر موبد ساسانی است.
آدرس: شهرستان مرودشت
شماره تماس: ۴۳۳۴۱۵۵۶
ساعات بازدید: از ۸.۰۰ تا ۱۷.۳۰
بلیط ورودی: برای گردشگران داخلی 3۰۰۰۰ ریال و برای گردشگران خارجی ۸۰۰۰۰ ریال
تصویر شماره 16: نقش رجب (عکس از اینترنت)
باغ ارم
باغ ارم يكي از مشهورترین باغهای شیراز است که در شمال شيراز و در خیابان ارم جاي دارد و از زیباترین جاذبه های گردشگری شیراز است. پیشینه این باغ به دوران سلجوقی بازمیگردد و در تمام دوران آل اینجو پا برجا بوده است. در دوران زندیه، کریمخان زند در سازندگی و بهسازی این باغ اقداماتی انجام داد.
در اواخر دوران زندیه و اوایل دوران قاجار این باغ به مدت 75 سال به دست سران ایل قشقایی افتاد. در روزگار پادشاهی ناصرالدین شاه قاجار، حسنعلیخان نصیرالملک، ساختمانی زیبا در آن پیریزی کرد اما با مرگ وی در سال 1311 هجري قمري، خواهرزاده او ابوالقاسمخان (نصیرالملک دوم) امور باغ را برعهده گرفت و ساختمان نیمهکاره دایی خود را کامل کرد و آن را به نحو شایستهای به پایان رساند که تاکنون باقی مانده است. این بنای ارزشمند را حاج محمد حسن، معمار برجسته دوران قاجار ساخت. پس از آن باغ به دليل بدهی مالکان به تصرف دولت درآمد و به دانشگاه شیراز واگذار شد. این باغ در بين سالهای 1345 تا1350 خورشيدي بازسازی شده و در سال 1359 خورشيدي به باغ گیاهشناسی تبديل گردید.
تصویر شماره 17: باغ ارم (عکس از اینترنت)
باغ دلگشا
باغ دلگشا در نزدیکی آرامگاه سعدی و در غرب خیابان بوستان جاي گرفته است. نزدیک بودن این باغ به کوه قلعه بندر، باعث شده که برخی از پژوهشگران، پيشينه این باغ را به دوران كهن نسبت دهند. این باغ با گستردگي 5/7 هکتار از زیباترین گردشگاههاي شیراز به شمار میرود. باغ دلگشا در دوران صفویه و نادرشاه افشار، آباد بوده است اما در شورش تقیخان، حاکم وقت شیراز در سال 1150 هجري قمري، بیشتر باغهای شیراز از جمله باغ دلگشا رو به ویرانی گذاشت. کریمخان زند این باغ را بازسازی کرد و به جای درختان از بین رفته، دوباره درخت کاشت. پس از او لطفعلیخان زند، باغ را بهسازی کرد و در پایان سلطنت فتحعلی شاه قاجار در سال 1236 هجري قمري، شاهزاده رضا قلی میرزا حاکم فارس این باغ را از مالکش خریداری و پس از بهسازی، کاخی با شکوه در آن ساخت. وي نام این کاخ را «فین» یا «کلاه فرنگی» گذاشت. پس از او میرزا علی اکبرخان قوامالملک و فرزندش میرزا فتحعلیخان صاحب دیوان در سال 1266 هجري قمري این باغ و ساختمان آن را بازسازي كردند. او حمامی در سمت شرق باغ ساخت و پانصد اصله درخت نارنج، چند اصله خرمای شاهانی جهرمی و انواع گلهای زینتی در آن کاشت. این باغ از زمان صاحب دیوان همچنان در دست خاندان قوامالملک شیرازی قرار داشته و آخرین صاحب باغ، خانم خورشید کلاه قوامی معروف به «لقاءالدوله» دختر قوامالملک بوده است. در سال 1348 خورشیدی شهرداری آن را خریداری كرد و هم اکنون به عنوان بوستانی عمومی مورد استفاده همگان می باشد و از جاذبه های گردشگری شیراز است.
تصویر شماره 18: باغ دلگشا (عکس از اینترنت)
باغ نظر (موزه پارس)
باغ نظر یکی دیگر از شاهکارهای دوران زندیه و از جمله جاذبه های گردشگری شیراز می باشد که بین سالهای 1179 تا 1193 هجري قمري ساخته شد. این مکان به نامهای باغ موزه، باغ حکومتی، عمارت کلاه فرنگی و آرامگاه کریمخان زند نیز مشهور است. این عمارتِ هشت ضلعی در زمان کریمخان زند محل پذیرایی ميهمانان داخلی و خارجی و مرکز عمده تشریفات سیاسی مورد استفاده قرار میگرفته است. عمارت كلاه فرنگي باغ نظر دربرگيرنده یک تالار مرکزی و چهار شاهنشین جانبی است. در سال 1206 هجري قمري آقا محمدخان قاجار، جسد کریمخان زند را که در شاهنشین شرقی به خاك سپرده شده بود را به تهران منتقل کرده و در زیر راه پلههای کاخ گلستان، محل رفت و آمد دائمی خود دفن كرد. تا سال 1315 خورشيدي اطلاع درستي از جای اصلی قبر در دست نبود. در همان سال، هنگام تعمیر بنای کلاهفرنگی در شاهنشین -شرقی موزه، قبر ساخته شدهای نمودار شد که خالی از اسکلت بود و تنها شامل تکههای مختصر چرمی بود. اکنون قبر بازسازی شده در محل شاهنشین شرقی قرار دارد.
تصویر شماره 19: باغ نظر (عکس از اینترنت)
نارنجستان قوام
ساخت نارنجستان قوام توسط علی محمدخان قوامالملک دوم در سال 1290 هجري قمري آغاز و در سال 1305 هجري قمري توسط فرزندش محمد رضا خان قوامالملک به پایان رسید. این باغ محل حکومت خاندان قوامالملک و همچنين براي تشکیل جلسات عمومی و نشستهای بزرگان و اشراف در دوران قاجار مورد استفاده قرار میگرفته است. این باغ به دلیل داشتن درختان نارنج فراوانش به «نارنجستان» معروف شده و یکی از جاذبه های گردشگری شیراز است. مساحت کل نارنجستان 3085 متر مربع است که حدود 940 متر آن زیربناست. عمارت نارنجستان دربرگيرنده دو طبقه و یک طبقه زیرزمین است. ساختمان بیرونی نارنجستان به وسیله تونلی به اندرونی خانه زینتالملک متصل میشده است. نارنجستان مدتها محل اقامت خاندان قوام بود و در دهه چهل از سوی ابراهیم قوام به دانشگاه شیراز واگذار شد. اين مجموعه پس از انقلاب اسلامی بازسازی شد و هم اینک به عنوان موزه مورد بازدید گردشگران قرار میگیرد
تصویر شماره 20: نارنجستان قوام (عکس از اینترنت)
روز اول
یکشنبه تاریخ 9 اردیبهشت صبح بود که تعطیلی آخر هفته نظرمون جلب کرد و تصمیم گرفتیم یه سفر داشته باشیم و واسه ما بهترین مقصد شیراز بود که در این فصل آب و هوای فوق العاده ای داره. با یکی از دوستان تلفنی صحبت کردیم و اوکی دادن که با هم دیگه سه شنبه تاریخ 11 اردیبهشت 2 صبح به سمت شیراز حرکت کنیم من تلفنی قیمت چند تا سوئیت اجاره ای گرفتم که حدودا دو خواب شبی 100 تومن بود اما همسفرمون گفت بریم اونجا ارزون تر هم گیر میاد و چند نفر دیگه م گفتن تو خود شیراز قیمت ها مناسبت تر هست که این بزرگترین اشتباه سفرمون بود.
خلاصه ما سه شنبه 2 بامداد به سمت شیراز حرکت کردیم حدود ساعت 7 و ربع بود که به پاسارگاد رسیدیم و گفتن ساعت 8 باز میشه و ما هم از فرصت استفاده کردیم و رفتیم صبحانه خوردیم و بعد از اون به بازدید از مقبره کوروش رفتیم
و بعد از بازدید و عکس گرفتن به سمت شیراز حرکت کردیم
تصویر شماره 21: اطراف مقبره کوروش
تصویر شماره 22: مقبره کوروش
تصویر شماره23: مقبره کوروش
حدودا ساعت 10 بود که وارد خود شیراز شدیم اما متأسفانه قیمت سوئیت خیلی بالا بود و خیلی هام می گفتن که اتاق هاشون پر شده به چند تا مهمانسرا و هتل سر زدیم که همگی پر بودن تصمیم گرفتیم بریم ناهار بخوریم و بعد از ظهر دوباره به دنبال اقامتگاه بگردیم رفتیم توی بوستان گلستان ناهارکه از قبل جوجه آماده کرده بودیم خوردیم و کمی استراحت کردیم و بعد رفتیم به سمت دروازه قرآن که ورودی شهر هست برای اجاره سوئیت که اولین نفر گفت یه سوئیت بدون اتاق خواب داره به قیمت شبی 140 تومن 11 کیلومتری دروازه قرآن ما از بس خسته بودیم قبول کردیم و با کلی چونه به شبی 110 راضی شد... و به سوئیت رفتیم یکم استراحت کردیم و زدیم بیرون شب نیمه شعبان بود ببینیم چه خبره که خبر خاصی نبود و بعد برگشتیم سوئیت و شام تن ماهی که از قبل اورده بودیم درست کردیم و خوردیم
روز دوم
چهارشنبه
صبح از خواب بیدار شدیم و تصمیم داشتیم بریم آرامگاه سعدی وقتی به اونجا رسیدیم خیلی شلوغ بود و منصرف شدیم و به سمت بازار وکیل رفتیم در بازار گشتی زدیم و بعد به زیارت شاه چراغ رفتیم و بعد به سمت حمام وکیل رفتیم که خیلی شلوغ بود و هوا داخل دم کرده بود منصرف شدیم و رفتیم به سمت مسجد وکیل ، گشتی زدیم و بعد از اون به ارگ کریم خان رفتیم و داخل ارگ رو گشتیم واسه ناهار امروز تعریف کتلت های کاکو رو شنیده بودیم و رفتیم گرفتیم. بعد رفتیم تو پارک راهنمایی رانندگی شیراز ناهارمون خوردیم کیفیت کتلت ها خیلی عالی بود ما خیلی دوست داشتیم طعمشو قبلا تجربه نکرده بودیم از بس ما در این سفر گرسنه بودیم اصلا نشد از هیچ غذایی عکس بگیرم و بعد از کمی استراحت به سمت خیابان عفیف آباد شیراز رفتیم که بریم باغ عفیف آباد وقتی رسیدیم ساعت بازدید تموم شده بود و بعد از اون رفتیم تو خیابون عفیف آباد یه پاساژ بود رفتیم داخل و طبقه بالایی پاساژ شهربازی کوچیکی بود که رفتیم اونجا بازی کردیم کلی بهمون خوش گذشت و بعد شام اصلا اشتها نداشتیم و رفتیم خونه خوابیدیم
تصویر شماره 24: رقص چوب کناره آرامگاه سعدی
تصویر شماره 25: بازار وکیل
تصویر شماره 26: شاه چراغ
تصویر شماره 27: شاه چراغ
تصویر شماره 28: ارگ کریم خان
تصویر شماره 29: ارگ کریم خان
تصویر شماره 30: ارگ کریم خان
تصویر شماره 31: مسجد وکیل
تصویر شماره 32: مسجد وکیل
تصویر شماره 33: شهربازی
تصویر شماره 34: فست فود با دکور زیبا در خیابان عفیف آباد
تصویر شماره 35: نوازندگان مقابل باغ عفیف آباد
روز سوم
پنجشنبه
ما جمعه صبح قصد بازگشت داشتیم واسه همین تصمیم گرفتیم امروز هرجور شده به بازدیدهامون بپردازیم اول رفتیم از آرامگاه سعدی بازدید کردیم و بعد به حافظیه رفتیم و گشتی زدیم و بعد از اون رفتیم واسه ناهار تو خیابون عفیف آباد اونجا یه رستوران بود که غذا خوردیم و بعد از اون به بازدید از باغ عفیف آباد رفتیم و تو خود باغ روی چمن هاش نشستیم که خیلی زیبا بود و انرژی مثبت به آدم می داد. داخل باغ لباس سنتی و قدیمی اجاره می دادن 15 دقیقه 10 تومن که خیلی بامزه بودن و تعداد زیادی از افراد پوشیده بودن و داخل باغ قدم می زدن و مشغول عکس گرفتن بودن که زیبایی باغ دوچندان کرده بود. دوستمون دنبال دست فروش های شیراز می گشت و سراغ گرفتیم و گفتن بعد از ساعت 10 میان سمت ارگ کریمخان و ما به اونجا رفتیم و شام همونجا کتلت و کباب ترکی خوردیم و بعد دوستمون رفت که اونجا گشتی بزنه و وقتی اومد خیلی چیزی خرید نکرده بود گویا قیمت ها خیلی مناسب نبودن و بعد به سمت خونه رفتیم و خوابیدیم که صبح بیدار بشیم و به سمت اصفهان حرکت کنیم.
تصویر شماره 36: آرامگاه سعدی
تصویر شماره 37: آرامگاه سعدی
تصویر شماره 38: آرامگاه سعدی
تصویر شماره 39: آرامگاه حافظ
تصویر شماره 40: آرامگاه حافظ
تصویر شماره 41: باغ عفیف آباد
تصویر شماره 42: باغ عفیف آباد
تصویر شماره 43: باغ عفیف آباد (خودرو حمل تابوت رضاخان)
روز آخر
جمعه
صبح حدودا ساعت 7 بود که بیدار شدیم و سوئیت تحویل دادیم و به سمت اصفهان حرکت کردیم برنامه مون بازدید از تخت جمشید و نقش رستم بود که اول به تخت جمشید رفتیم و همراهامون چون قبلا چند بار اومده بودن داخل نیومدن و بیرون محوطه منتظر ما موندن و من و همسرم رفتیم واقعا از دیدن تخت جمشید آدم لذت میبره و اینکه چه تاریخ و گذشته قوی داشتیم آدم به خودش می باله بعد از گشت زدن دیگه هوا گرم شده بود برگشتیم و در نزدیکی تخت جمشید شتر کرایه می دادن هر دوری 10 هزار تومان که سوار شدیم واقعا شتر سواری ترس خیلی زیادی داره به نظر من و بعد از اون خیلی هوا گرم شده بود از رفتن به نقش رستم منصرف شدیم و بین راه در آباده ناهار خوردیم و بعد از ظهر به خونه رسیدیم.
تصویر شماره 44: سوئیتی که اقامت داشتیم
تصویر شماره 45: تخت جمشید
تصویر شماره 46: تخت جمشید
تصویر شماره 47: تخت جمشید
تصویر شماره48: شترسواری اطراف تخت جمشید
- هزینه سفرمون جمع دو تا خانواده بدون احتساب خریدها شد 800 هزار تومان که به نظرم مناسب بود.
- قیمت ورودی کل مکان هایی که ما رفتیم نفری 3000 تومان بود
- کتلت شیرازی خیلی خوش طعم بود حتما پیشنهاد می کنم که امتحانش کنید
- شیراز پارک و وستان های خیلی زیبا و بزرگی داشت که حس فوق العاده ای میگیره آدم که حتما سر بزنید
- از شربت های شیراز حتما امتحان کنید که خیلی خوش طعم و خنک بودن
آخر ای باد صبا بویی اگر میآری
سوی شیراز گذر کن که مرا یار آنجاست
سعدی