بازار سنتی و تاریخی وکیل از مشهورترین بازارهای سنتی شیراز، شهر شعر و ادب و هنر است که با قدمتی چند صدساله، یادگاری زیبا از کریمخان زند و تاریخ سرزمین اهورایی را به تصویر میکشد. سوغات، صنایعدستی و لذت تماشای بافتهای سنتی در کنار گونههای تاریخی و دیدنی شهر جذابیت آن را دوچندان میکند. اکنون به شیراز میرویم و سری به بازار وکیل میزنیم، خرید میکنیم و تاریخ آن را ورق میزنیم.
2. تاریخچه
شیراز از دیرباز یکی از مهمترین شهرهای ایران و پایتخت کشور در دوران حکومت کریمخان زند بوده است. کریمخان در سفر به شهر لار و دیدن بازار قیصریه تصمیم میگیرد بازاری شبیه به آن را در شیراز بنا کند تا محلی برای کسبوکار و امور اقتصادی مردم شود.
در آن زمان قلعهها، کاروانسراها و حصارهای بلندی ساخته میشد که از آن میان مجموعه زیبا و بینظیر بازار وکیل همچون مرواریدی میدرخشید. ساخت بازار وکیل از سال 1137 الی 1156 خورشیدی به طول انجامید و در سال 1351 با مساحت 21840 مترمربع به ثبت ملی رسید.
در معماری بازار سنتی وکیل شیراز از بازار قیصریه لار و بازارچه بلند اصفهان الگو گرفتهشده است اما عرض بازار وکیل بیش از سایر بازارهاست. همچنین ردپایی از معماری دوران صفویه را میتوان در کاشیکاریهایی ظریف و زیبای سرای مشیر مشاهده کرد که در انتهای بخش جنوبی بازار قرار دارد. بنای بازار از گچ، آهک و آجر ساختهشده است و ستونهایی از جنس سنگ تراشیده دارد و از محکمترین بناها در عهد خود بوده است که با گذر زمان همچنان مقاومت نشان داده است و ظاهر خوبی دارد. سازههای آجری طاق مانند هم بهگونهای ساختهشده است که فضای داخل بازار را در تابستان خنک و در زمستان گرم نگه میدارد.
3. بازار وکیل شیراز کجاست؟
مجموعه بازار وکیل از شگفتانگیزترین مکانهای گردشگری شیراز است که در قسمت مرکزی شهر، شرق میدان شهدا و درست در کنار مسجد تاریخی وکیل قرارگرفته است. این بازار از آثار دوران صفویه و یکی از مهمترین بازارهای شیراز از گذشته تاکنون بوده است که باگذشت سالها هم چنان رونق اقتصادی خود را حفظ کرده است و قلب اقتصاد شیراز را میچرخاند.
بخشهای مختلف بازار وکیل درگذشته با مشاغل مختلفی مانند بازار بزازان، بازار مسگرها، بازار کلاهدوزها و از این قبیل شناخته میشدند که در حال حاضر هم روح اصلی بازار و دادوستد آن حفظشده است و محل فروش کالاهای مختلف ایرانی وارداتی است البته بخشهای اصلی بازار امروزه در اختیار فرشفروشان و پارچهفروشان قرار دارد. قسمتهای مختلف بازار وکیل بانامهایی مثل بازار وکیل جنوبی و بازار روحالله روی تابلوهای راهنما نشان دادهشده است. سرای مشیر هم از دیگر بخشهای چسبیده به بازار است که با معماری زیبا، صنایعدستی و زیورآلات سنتی ایرانی شمارا مجذوب خود خواهد کرد و نباید بازدید از آن را از دست بدهید.
4. بازار وکیل شیراز امروز
بازار وکیل امروز ترکیبی از بازار سنتی و مدرن است که کالاهای گوناگون بسیاری باقیمت کمتر و کیفیت بالاتر در مقایسه با سایر بازارها دارد. بخشهای مختلف بازار را با توجه به مشاغلی که در هر بخش هستند به مسگرها، شمشیر گرها، بزازان، کلاهدوزها، بازار بلورها و خیاطها میشناسند و سرای مشیر هم که از زیباترین بازارهای سنتی است، چسبیده به این بازار است که گاها باهم اشتباه گرفته میشوند.
در بازار تاریخی و دیدنی وکیل بیش از 200 فروشگاه وجود دارد که میتوان از فضاهای رنگارنگ و سنتی انواع پارچههای مرغوب، مسقطی، عرقی جات، بهارنارنج معروف شیراز، انواع رنگارنگ فرشهای دستبافت، گلیم، گبه، جاجیم، نمد، زیورآلات سنتی، وسایل مسی و نقره، ادویهجات، وسایل عتیقه، لباسهای محلی شیرازی و کلاههای سنتی نهایت لذت را برد بنابراین بدون توجه به گذشت زمان در این مکان ایدئال قدم بزنید و از اینهمه زیبایی و هنر دست بیشترین استفاده را ببرید.
5. بازار وکیل شیراز نقشه
6. چطور برسیم؟
سادهترین راه برای رسیدن به بازار سنتی وکیل رفتن به چهارراه معروف زند و پسازآن میدان شهرداری و گذشتن از کنار ارگ کریمخانی است تا به بازار وکیل برسید. بازار از دو قسمت شمالی و جنوبی تشکیل میشود. گردشگران عزیزی که قصد خرید و بازدید از بازار وکیل رادارند میتوانند قسمت جنوبی بازار را انتخاب کنند که به حرم شاهچراغ (ع) ختم میشود.
7. دیدنیهای نزدیک بازار وکیل
شیراز به عنوان شهر تاریخی و کهن آنقدر جاذبههای تاریخی و طبیعی دارد که هفتهها گردش و اقامت در آن برای گشتن کافی نیست. کریمخان در دوران پادشاهی بناهای زیادی را در این شهر ساخت که به بناهای وکیل شهرت یافتند مانند مسجد، بازار، حمام، آبانبار، ارگ، دیوانهخانه، کوشک، سربازخانه، کاروانسرا، ضرابخانه که همگی در محله درب شاهزاده شیراز قرار دارند.
1-7. مسجد وکیل
این مسجد در همسایگی بازار و حمام وکیل قرار دارد. در انتهای راسته شمشیر گرها، وسعت و زیبایی این مسجد دریچهای زیبا را پیش چشمتان میگشاید و شمارا به سمت خود میکشاند. نام دیگر مسجد وکیل، مسجد سلطانی نیز است که از دوران زندیان بهجای مانده و به دستور کریمخان ساختهشده است. میناکاری و رنگهای سبز و قرمز در همه جای مسجد دیده میشود و چشمها را در این بهشت لاجوردین و فیروزهای مینوازد.
2-7. حمام وکیل
حمام وکیل به دلیل نقش و نگارهای کمنظیرش یکی از دیدنیهای مهم شهر شیراز است که ازنظر سبک معماری و نقشها و آرایهها، حیرتانگیزترین سازههای حکومت زندیه را دارد. در این حمام میتوانید 30 مجسمه مومی شده از مردم قدیم را ببینید و باحال و هوای آن روزها بیشتر آشنا شوید.
3-7. ارگ کریمخان
ارگ کریمخان به همراه دیوار و برج و بارو از یادگاریهای ارزشمند دوران زندیه به شمار میرود و نمونههای متنوعی از معماری زیبا و چشمگیر در آن به چشم میخورد. ارگ، مجموعهای از ساختمانهای بلند و محصور را دربرمی گیرد و زمانی محل زندگی کریمخان زند بود تا امروز بعد از گذشت سرد و گرم روزگار به یکی از مهمترین دیدنیهای شهر شیراز تبدیل شود و راه بازدید را برای گردشگران هموار سازد .
فضای دلانگیز حافظیه و سعدیه، باغهای تاریخی در محیطی باصفا، بازی رنگ و نور در نصیرالملک، مساجد تاریخی و خیلی جاذبههای دیدنی دیگر گشتوگذار در تاریخ را برایتان فراهم میکند تا نهایت لذت را از جاذبههای این شهر ببرید.
در منطقهای آرام، دور از آلودگیهای شهر با نرخ مناسب و پایبندی به مشتری مداری از نکات حائز اهمیت در هتلهای محدوده چیتگر است. شما عزیزان برای اطلاع دقیق از میزان فاصله، قیمت و امکانات با کلیک بر روی به صفحه موردنظر هدایت خواهید شد.
8. رزرو آنلاین هتل
اگر به شهر شعر و هنر سفر کردید و برای بازدید از سایر مکان های دیدنی استان فارس قصد اقامت داشتید، با ایران هتل آنلاین
را به صورت آنلاین رزرو کرده و با
، شهر کتیبه های معبد آناهیتا و تخت جمشید آسایش و آرامش را به همراهانتان هدیه کنید.
9. آدابورسوم شیراز
مردم شیراز بسیار خوشبرخورد و مهماننواز هستند و مهربانی عجیبی دارند که در سفر به این شهر شعر و ادب و هنر آن را تجربه خواهید کرد. فرهنگ اصیل ایرانی هم با اشعار شاعران بزرگ ایرانی سعدی و حافظ در خون مردم این دیار عجین شده است. شیراز از تاریخ غنی برخوردار است و آثار تاریخی تخت جمشید گواه بر قدمت دورودراز آن است. از دیگر خصوصیات اخلاقی شیرازیها شاد و پرنشاط بودن آن ها است.
از رسومات عروسی میتوان به مراسم خواستگاری اشاره کرد که ابتدا مادر و خواهر داماد به خانهی دختر میروند، اگر خانواده دختر با وصلت راضی باشند علاوه بر چای برایشان شربت هم میآورند و در غیر این صورت مخالفت خود را با چای نشان میدهند.
مراسم دستبوسی نیز در شیراز معروف است به این شکل که داماد پس از عقد با عدهای از بزرگان به خانه عروس رفته و دست مادرزن را می بوسدو مادرزن نیز به او هدیه میدهد.
مردم شیراز از 15 روز پیش از سال نو با تهیه شیرینی و تنقلات وزنان با دوختن و تهیه لباس نو بارنگهای روشن و سرخ و زرد برای خود و فرزندان به استقبال آن میروند و با هفتسین به همراه نانشیرینی و تنقلاتی مانند برنجک، اخرک و دنگو سفره عید را تزیین میکنند.
10. اعتقادات
از اعتقادات قدیمی و خاص مردم شیراز میتوان گفت که اگر آینهی عروس بشکند خوشبخت نخواهند شد. اگر عروس را عقد کنند و عروسی نگیرند یکی از اقوام عروس و داماد خواهد مرد.
از آداب و مراسم شب چهارشنبه آخر سال هم رفتن مردم به حوض ماهی در آرامگاه سعدی است که برای تندرستی و درمان بیماریها وارد حوض میشوند و با جام برنجی سر و تن خود را بانظم و ترتیب خاص شستوشو میدهند.
11. سوغات
با سفر به شهر زیبای شیراز حتماً سوغات آن را بشناسید
از سوغات این شهر کهن میتوان به مسقطی، عرقی جات، آب لیموی شیرازی، اشیا با طرح تخت جمشید، کتاب شعر، قلمزنی هنرمندان، منبتکاری و درنهایت فالوده شیرازی اشاره کرد
بهترین زمان سفر به شیراز روز 15 اردیبهشت معروف بهروز شیراز است؛ زیرا در تابستان دمای هوا به 30 درجه میرسد و در زمستان هم حدود 5 درجه بالای صفر است.