پاسارگاد
سرزمین باستانی پاسارگاد یا دشت مرغاب جلگه مرتفعی در شمال غربی استان فارس که در دامنه تپه ها و کوههای منشعب از جبال زاگرس و در نزدیکی شهر شیراز(در جاده اصفهان به شیراز، قبل از شیراز) واقع شده است. این شهر تاریخی مرکز حکومت کورش کبیر بوده است و شامل محوطهای باستانی با آثاری همچون کاخ اختصاصی، مقبره کورش، کاروانسرای مظفری، کاخ دروازه، کاخ بارعام، محوطه مقدس، سنگ دروازه، مجموعه باغ ایرانی و برج سنگی ست.
ورودی پاسارگاد
کاخ اختصاصی
در میان محوطه تاریخی پاسارگاد، بقایای کاخی زیبا و بزرگ است که شواهد و تاریخ ثابت میکند که منزل شخصی کورش کبیر و کاخ اختصاصی ایشان و خانواده او بوده است. این بنای عظیم دارای دو درگاه اصلی ست که شرقی و غربی ست و دو درگاه فرعی که شمالی و جنوبی ست. بر بالای این ورودیها تصویری از شاه با ردای بلند هخامنشی حکاکی شده است. بالای درب اصلی این عمارت، سند حتمیت این بنا که به کورش کبیر نسبت میدهند، وجود دارد که با خط میخی و به سه زبان فارسی باستان، ایلامی و بابلی به چشم میخورد که به زبان شیوا نوشته شده من کورش شاه هخامنشیام.
منم کوروش، شاه … کاخ اختصاصی پاسارگاد
معماری کاخ اختصاصی
بنای کاخ اختصاصی که به دستور و خواست ایشان بنا شده است، الهام گرفته از بناها و کاخ های یونانی ست و شباهتی هم به تخت جمشید دارد. البته قدمت کاخ اختصاصی از تخت جمشید بیشتر است. در فضا و سنگ فرش های این کاخ نشان از مرمت است که به همان دوره هخامنشی باز میگردد. در ساخت این کاخ عظیم سه نوع سنگ بکار رفته با عنوان مرمر، آهکی سیاه و ماسهای کبود رنگ است.
زندان سلیمان
در حاشیه شمالی محوطه کاخها در سلطه ویرانه یک برج سنگی قرار دارد، که ارتفاع آن به 14 متر میرسیده است.نزدیک ترین نمونه مشابه این مکان کعبه زرتشت در نقش رستم است.
سنگکاری این ساختمان متشکل از قطعات بزرگ و خوش تراشی است که بدون ملاط در رجهای مستقیم افقی به کار گرفته است.در ورودی مکان پلهکان قرار داشته است که محل ورودی این مکان است.منظور ساخت این مکان دقیقا مانند کعبه زرتشت به درستی مشخص نشده است.برخی بر این باورند که این برج جایگاه آتش مقدس بوده است و عدهای دیگر بر این باورند که این مکان نوع نادر از آرامگاه سلطنتی است. و عدهای دیگر با توجه به نوع ساخت میگویند این مکان محل نگهداری اشیا زینتی و سلطنتی و مذهبی بوده است.
زندان سلیمان
باغ سلطنتی
کاخهای کوروش با ویژگی جدید در معماری چهارنمایی خود، به عنوان ساختارهایی با چشم انداز باز و گشوده طراحی شده بودند.بطوری که هر کاخ با دید خوب در میان باغی زیبا احاطه شده بوده است.
باقی مانده بخشهای عمدهای از طرح اصلی باغ را، که به درستی باید باغ سلطنتی نامید، مدیون بخت و شرایط هستیم. چون در کنار پاسارگاد شهری ساخته نشد و یا در همان مکان مجدد شهری آباد نشد، عامل این موضوع است. به نحوی که اگر شهری ساخته میشد، بدون تردید مصالح سنگی مربوط به آبنماهای طویل و دو کوشک آن به یغما میرفت.
هنر معماری هخامنشی
بیشتر سالهای مربوط به ساختمان سازی در پاسارگاد، نه فقط شاهد رشد سریع یک امپراطوری جدید بود، بلکه در خلال سلطنت کوروش بزرگ، هنر و معماری هخامنشی نیز تولد یافت.گسترش امپراطوری ایران، یک جهش جدید به هنر یادمانی ایران بخشید.معماران و سنگ تراشان مناطق مختلف تحت حکومت ایران و علم و مکتب های مهندسی و هنری آنان با ساختار خشت و چوب سنتی ایران توام شد.
کاخ کوروش
پاسارگاد کجاست؟
راه امروزی پاسارگاد از جاده اصلی اصفهان و شیراز است که به شهرستان پاسارگاد میرسد و در انتها به پاسارگاد ختم میشود.
ذوالقرنین اسلام، چوپان خداوند یهود همگی به کوروش کبیر اشاره دارند
پیدا شدن این اثر مهم، اثباتی است بر بزرگی و تقدس کوروش بزرگ.بدین خاطر که با وجود کلاه 2 لبی که در سنگ نگاره برای کوروش کبیر نقش بستهاند، اثباتی بر ذوالقرنین بودن کوروش کبیر است.به امید خدا در پستی جداگانه و مفصل در این باره صحبت خواهد شد.به اختصار بگویم که کوروش بزرگ فردی مهم و تحسین شده توسط دینهای مختلف است و میتوان با اتکا بر روش و منش و شخصیتش صلحی پایدار بین ادیان و ملل گوناگون برقرار ساخت.
جنگ کوروش و شیر
بنابراین اولین جلوههای هنر و معماری هخامنشی شکل گرفت.پاسارگاد آینه منحصر بفرد این تلاش، با بخت و اقبال بلند ، تا امروز حفظ شده است. امیدوریم که بتوانیم وارثان خوبی برای این میراث گرانبها باشیم….
عکسهای این پست را مهدیه زمان خانپور عزیز عکاسی کردهاند.
امتیاز شما به این صفحه:
امتیاز دهی کاربران
4.52 (23 رای)